Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 11:21 - Телекомуникация
Автор: prot Категория: Технологии   
Прочетен: 268 Коментари: 1 Гласове:
0



Телекомуникация или далекосъобщения е обмен на съобщения на значими разстояния с цел комуникация. В по-ранните години телекомуникациите включвали употребата на визуални сигнали като дим, оптични телеграфи, сигнални флагове, оптически хелиографи или аудио (звукови) съобщения чрез кодирано биене на барабани, хорни или силни изсвирвания например.

Телекомуникациите са понятие, с което наричаме огромна съвкупност от технологии използвани за предаване на информация на разстояние. Голяма част от тези технологии остават скрити за обикновените потребители и често работата на телекомуникационния системен инженер остава непонятна за обикновените хора. Често пренебрегвана остава логическата организация на предаване на информацията чрез телекомуникационните системи. В същност, логиката по която работят глобалните телекомуникационни мрежи е най-сложното творение създадено до момента от човешкия мозък. Най-известните и познати от хората телекомуникационни технологии включват: обикновените и мобилни телефони (GSM), наетите цифрови линии за корпоративен интернет, сателитните телефони, преносът на глас чрез интернет протокол (VoIP). Това са съвсем малка част от огромния брой системи, с който телекомуникационните инженери боравят в ежедневната си работа. Телекомуникациите включват и други масово ползвани технологии, например: за излъчване на наземни ефирни телевизионни и радио предавания (FM), за изграждане на цифрови и аналогови радио и телевизионни мрежи (персонални радио станции и радиорелейни линии), съвременна студийна аудио и видео техника, кабелна и сателитна телевизия и интернет, сателитна навигация (GPS), пейджинг системи, системи за охрана, пожароизвестяване и видео наблюдение, контрол на достъпа, както и много други техни разновидности.

В модерната ера на електричество и електроника телекомуникациите обикновено включват електрически средства като телеграф, телефон, телекс, радиорелейни линии, оптиковлакнова комуникация и техните асоциирани електронни елементи, и/или употребата на Интернет.

Телекомуникациите са основата на съвременните информационни услуги, в това число обикновени телефони, мобилни услуги, позиционни системи, компютърни мрежи, Интернет.



Тагове:   телекомуникация,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. cortana - Поредният кух ник?
24.08.2016 12:40
Копираш нещо, колкото да има..... едно нищо?
От тук: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Телекомуникация
Или тук: https://www.know.cf/enciclopedia/bg/Телекомуникация
Или от още няколко места.
Блогова платформа, да..... ама НЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prot
Категория: Технологии
Прочетен: 3964
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930